حضانت فرزند دختر

خانواده

4.7 / 5. تعداد رای: 12

حضانت فرزند دختر بعد از طلاق با کیست؟ از قانون جدید حضانت فرزند دختر در سال 1402 چه می دانید؟ شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر چیست؟

افزایش آمار شکل های مختلف طلاق در کشور؛ مخصوصاً طلاق توافقی و مخصوصاً در شهرهایی مانند کرج، موجب شده همه روزه مراجعین زیادی به ویژه مادران عزیز، جهت دعوای حضانت به آسا وکیل مراجعه کنند.

توجه: محتوای این مقاله صرفاً پیرامون حضانت فرزند دختر نیست، بلکه به دلیل صحت قوانین هم برای فرزند دختر و هم برای فرزند پسر، محتوای این مقاله نیز برای فرزند دختر و پسر مناسب است.

مقاله: حضانت فرزند بعد از طلاق

در این مقاله بنده قصد دارم با ترکیبی از چندین سال تجربه موفقی که در زمینهٔ پرونده های حضانت فرزند دارم و همچنین بر مبنای قانون جدید حضانت فرزند دختر؛ به 3 سؤالی که در ابتدای مقاله توسط شما کاربران محترم مطرح شده است، پاسخ دهم.

اصولاً خانواده بهترین فضا برای رشد و پرورش کودک است. امّا با بروز طلاق برای نگهداری فرزندان بحث حضانت پیش می آید که موضوع بسیار مهم و حائز اهمیتی است.

توجه: حضانت بیشتر ناظر به حفظ جسم و جان کودک است. امّا نباید با شروع فرایند طلاق و جدایی، از پرورش روح و روان کودک عزیزتان غافل شوید.

گاهی طلاق و فراهم کردن شرایط امن و بدون اضطراب در کنار یک والد؛ برای روان کودک، بسیار بهتر و مفیدتر است تا اینکه در کنار دو والد، در خانه ای باشد که تنش و اضطراب همواره برای کودک وجود دارد.

طبق آمار، کودکانی که همراه یک والد و بدون تنش و محیط آسیب زا رشد کرده اند، روان سالم تری دارند نسبت به کودکانی که در کنار پدر و مادر، در محیطی پرتنش پروش یافته اند.

مفهوم حقوقی حضانت فرزندان

حضانت در لغت به معنای نگهداری و تربیت است و بیشتر ناظر به حفظ جسم و جان کودک است. هرچند که مطابق ماده 1173 قانون مدنی، شامل تربیت و تعلیم و پرورش روحی و معنوی کودک نیز می شود.

حضانت فرزند یک تکلیف قانونی است، پس توافقات خلاف آن باطل است.

تذکر: توافق زوجین در انتقال حضانت به یکدیگر، اشکالی ندارد.

تذکر: آنچه در تعیین حضانت کودک ملاک است، مصلحت خود کودک است، نه عسر و حرج والدین.

حضانت فرزند دختر بعد از طلاق

حضانت فرزند پسر بعد از طلاق با کیست؟

حضانت فرزند دختر بعد از 9 سالگی با کیست؟

مقاله: قانون جدید طلاق از طرف زن

با توجه به مواد قانونی، در این بخش از مقاله پاسخ سؤالات فوق را نیز دریافت خواهید کرد.

در رابطه با حضانت فرزند دختر و پسر بعد از طلاق، ماده 1169 در قانون مدنی چنین می گوید:

«جهت حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او جدا از یکدیگر زندگی می کنند، مادر تا سن 7 سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است».

این ماده تبصره ای هم دارد که به شرح زیر است:

«بعد از 7 سالگی در صورت حدوث اختلاف، حضانت طفل با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه می باشد».

از آنجایی که این ماده جنسیت کودک را مشخص نکرده است؛ نتیجه می گیریم، اعم از اینکه فرزند دختر باشد یا پسر، بعد از طلاق والدین:

  • حضانت فرزند تا پایان هفت سالگی با مادر است
  • و پس از آن حضانت تا سن بلوغ با پدر خواهد بود

تذکر: سن بلوغ در دختران 9 سال تمام قمری و در پسران 15 سال تمام قمری است.

تذکر: هیچ یک از والدین نمی توانند مانع حق ملاقات فرزند بعد از طلاق شوند.

چنانچه مصلحت کودک اقتضا کند، دادگاه می تواند پس از 7 سالگی نیز حضانت را همچنان با مادر قرار دهد.

به عنوان مثال؛ در پرونده ای به واسطه ازدواج مجدد پدر از یک سو و الفت و مأنوس بودن و وابستگی شدید کودک به مادر از سوی دیگر، دادگاه حضانت فرزند هفت ساله را در جهت مصلحت کودک به مادر سپرد.

مطابق ماده 41 قانون حمایت از خانواده، هرگاه دادگاه تشخیص دهد:

  • توافقات راجع به ملاقات، حضانت، نگهداری و سایر امور مربوط به طفل برخلاف مصلحت اوست.
  • یا در صورتی که مسئول حضانت از انجام تکالیف مقرر خودداری کند و یا مانع ملاقات طفل تحت حضانت با اشخاص ذی‌حق شود.

می تواند در خصوص اموری از قبیل واگذاری امر حضانت به دیگری یا تعیین شخص ناظر با پیش بینی حدود نظارت وی با رعایت مصلحت طفل، تصمیم مقتضی اتخاذ کند.

در خصوص نحوه ملاقات فرزند بعد از طلاق، قوه قضائیه مکلّف است برای این منظور سازوکار مناسب با مصالح خانواده و کودک را فراهم نماید.

تذکر: در ارتباط با حضانت فرزند دختر بعد از ۱۸ سالگی باید عرض کنم که فرزندان با رسیدن به سن بلوغ می توانند راجع به مسائلی مانند حضانت تصمیم گیری کنند؛ امّا همچنان تا نرسیدن به سن 18 سالگی غیر رشید محسوب می شوند و افراد غیر رشید توانایی دخالت در امور مالی خود را نخواهند داشت، مگر اینکه رشد آن ها در دادگاه صالح به اثبات برسد.

در چه صورت حضانت دختر به مادر داده میشود؟

شرایط سلب حضانت فرزند از پدر چیست؟

شرایط سلب حضانت فرزند ، حضانت فرزند دختر ، حضانت فرزند دختر بعد از طلاق ، شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر ، در چه صورت حضانت دختر به مادر داده میشود ، حضانت فرزند دختر بعد از ازدواج مجدد مادر
شرایط سلب حضانت فرزند ، حضانت فرزند دختر ، حضانت فرزند دختر بعد از طلاق ، شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر ، در چه صورت حضانت دختر به مادر داده میشود ، حضانت فرزند دختر بعد از ازدواج مجدد مادر

شرایطی وجود دارد که موانع حضانت فرزند بعد از طلاق است، به این شرایط در ماده 1173 قانون مدنی اشاره شده است:

هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست؛ صحت جسمانی یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه می تواند به تقاضای نزدیکان کودک یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضائی، هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند.

مصادیق سلب حضانت

  • اعتیاد زیان آور به الکل، موارد مخدر و قمار
  • اشتهار به فساد اخلاق و فحشاء
  • ابتلا به بیماری های روانی با تشخیص پزشکی قانونی
  • سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشاء، تکدی گری و قاچاق
  • تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف

تذکر: همان‌طور که متوجه شدید، سلب حضانت فرزند در صورت اعتیاد پدر امکان پذیر است. البته بدیهی است که نیاز به اثبات دارد.

حضانت فرزند دختر و پسر بعد از عقد موقت

ازدواج موقت که با نام صیغه هم از آن یاد می شود، عقدی است که زن و مرد به مدت محدود و مشخص با پرداخت مهریه به زن منعقد می شود.

حال اگر پس از ازدواج موقت زن و مرد صاحب فرزند شوند، با اتمام مدت صیغه حضانت فرزند با چه کسی خواهد بود؟

در پاسخ به این سؤال باید عرض کنم، حضانت در عقد موقت نیز مانند ازدواج دائم است و تفاوتی ندارد.

حضانت فرزند حاصل از ازدواج موقت؛ چه پسر باشد و چه دختر تا سن هفت سالگی با مادر است و پس از آن تا سن بلوغ با پدر خواهد بود.

همان‌طور که پیش تر نیز اشاره کردم، سن بلوغ در قانون برای دختران 9 سال تمام قمری و برای پسران 15 سال تمام قمری تعیین شده است.

فرزندان پس از سن 9 سالگی (برای دختران) و 15 سالگی (برای پسران)، از حضانت خارج می شوند و برای ادامه زندگی، خودشان باید تعیین کنند که با کدام یک از والدین می خواهند زندگی کنند.

تذکر: این انتخاب باید از نظر قانون و دادگاه به مصلحت فرزند شناخته شود.

گاهی پیش می آید که کودک بیشتر از 7 سال دارد (چه پسر و چه دختر) و مدت صیغه نیز به اتمام رسیده است، امّا پدر خواهان حضانت و نگهداری فرزندش نیست.

در این شرایط اولویت دریافت حضانت با مادر خواهد بود، امّا همچنان هزینه های فرزند (نفقه فرزند بعد از حضانت) با پدر است. زیرا مطابق قانون مدنی در عقد موقت نیز مانند ازدواج دائم، پرداخت نفقه اولاد بر عهده پدر است.

مشکلات حضانت در عقد موقت

مشکلات حضانت فرزند دختر و یا پسر در عقد موقت در آنجا ریشه دارد که؛ بعضی افراد این ازدواج را در دفاتر رسمی به ثبت نمی رسانند تا با دریافت صیغه نامه، خانم بتواند بعدها وجود فرزند را به پدر نسبت دهد.

تذکر: ثبت ازدواج موقت در دفاتر رسمی و دریافت صیغه نامه برای مادر بسیار کمک کننده خواهد بود.

با نداشتن برگه صیغه نامه؛ اگر فرزندی از ازدواج موقت حاصل شود و پدر زیر بار مسئولیت نرود و نَسَب فرزندش را قبول نکند، مادر ابتدا باید در دادگاه ثابت کند که فرزند متولد شده برای این مرد است.

در گذشته اثبات حضانت فرزند بسیار دشوار و در مواقعی غیرممکن بود. امّا امروزه با آزمایش DNA اثبات این موضوع برای مادر بسیار راحت شده است.

حال اگر پدر حضانت فرزند حاصل از ازدواج موقتش را به عهده نگیرد؛ اولویت حضانت با مادر خواهد بود، امّا همچنان نفقه یا همان هزینه های فرزند به عهده پدر است.

به پایان این مقاله از سایت آسا وکیل رسیدیم و بنده امیدوارم که برای شما مفید بوده باشد.

در صورتی که نیاز به مشاوره حقوقی در این زمینه ‌دارید، می توانید جهت رزرو وقت مشاوره با منشی سایت هماهنگ بفرمایید.

گروه وکلای آسا وکیل:

مقاله ای که مطالعه کردید با زحمت فراوانی توسط تیم تولید محتوای آسا وکیل نگارش شده است، امید داریم که به این فرهنگ صحیح احترام گذاشته و از کپی کردن محتوا آن هم بدون ذکر منبع (آسا وکیل)، خودداری نمایید.

مقالات دعاوی خانواده:

آیا نظر و یا سؤالی در مورد این مقاله دارید؟

20 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام بنده پسرم 2 و دخترم نزدیک 7سال و دنبال حضانتم

    پاسخ
  • مقاله ای بسیار کاربردی بود
    سپاسگزارم از اطلاع رسانی 🙏

    پاسخ
  • مهرداد ایزدی
    اسفند 22, 1400 11:45

    با سلام آیا اگر مالی بعد از طلاق به نام کودک صغیر خود کنم مادر با داشتن حضانت می‌تواند آن مال را فروخته یا انتقال دهد

    ممنون

    پاسخ
  • سلام.من یکسال است که بصورت توافقی ازهمسرم بادرخواست خودش جداشدم.ویک پسر۱۰ساله ودخترم۷سالونیم.دارم.که حضانتشان بامن است وخانوم سابقم الان حدود۲ماهه ازدواج کرده.که همسرش یک پسر۹ساله دارد.ولی طبق رای مرکزقضایی ددادگاه خانوم سابقم حق ملاقات دارد.ولی خیلی بیشترشده ازملاقات وهفته دوباربعضی وقتابیرون میبره.والانم که من همه خانوادم درشهرستانن واینجابی کسم.وایشون زندگی جدید دارن.ومن توان اجاره نشینی توی تهران ندارم.وبه صلاح من وبچه هاست که نزدیک خانوادم باشم.بچه هاهم بامن شادهستن.وبرعکس بامادرشون.ولی خانوم سابقم همش تهدبد ومزاحمم میشه.که اگه بخوای ببریشون ازاینجااین شهری که من هستم.ازت شکایت میکنم.وبخصوص چون من ودخترم به هم وابسته هستیم.میگه دختررو ازت میگیرم..درصورتیکه حضانت توی رای بامنه..آیامیتونی جدی باشه تهدیدش یانه..آیامیتونه بچه هاروازکشورخارج کنه.بدون اجازه من.

    پاسخ
  • باعرض سلام و خسته نباشید یک سوال ؤ آن اینکه چنانچه بعداز طلاق و قبل از اینکه فرزند دختر به ۷ سال برسد مادر نخواهد فرزند نگهداری دختر را بپذیرد و پدر هم نخواد بخاطر شرایطش نگهداری دختر را قبول کند و از طرفی دختر خیلی به مادر وابسته باشد تکلیف حضانت بر عهده کیست و دادگاه چه کسی را ملزم به نگهداری می کند .با تشکر .خواهش میکنم پاسخ بدهید

    پاسخ
  • من شوهرم معتاده وقتی داخل کمپ بود طلاق غیابی ازش میگرفتم اشتباهی مهریه رو بخشیدم الان تقریبا یک سال میگذره میخواستم ببینم بعد یه سال اون حکم باطل شده یا نه
    بعد اینکه سه تا دختر دارم (۱۳ ساله ، ۱۲ساله ، ۱۱ساله) اونا اگه بگن ما میخواهیم با مادرمان زندگی کنیم دادگاه حضانت رو به مادر میده یا نه

    پاسخ
  • سلام من چند ساله از همسرم جدا شدم و داری یک بچه میباشم و حضانت بچه در دفترچه ی طلاقم ذکر شده که به من داده شده است الان ازدواج مجدد کردم میخواستم بدونم برای جدا سازی یارانه ی بچم از پدرش همون حضانتی که در دفترچه ی طلاقم ذکر شده کافیه که به فرمانداری تحویل بدم یا نه باید برگه ی قیومیتش هم باشه چون اینو من ندارم

    پاسخ
  • با سلام من 20سال سن دارم 5سال ک با مادر بزرگم زندگی میکنم مادر و پدرم جدا نشدن و من میخوام حضانت و از پدرم بگیرم و نمیدونم چجوری میشه راهنماییم کنید

    پاسخ
  • سلام
    دختر ۱ ماه دارم خواستم بدانم یرای مهاجرت ایا رضابت همسرم الزامیست ؟

    پاسخ
  • سلام ایا مردی که ازدواج موقت کرده و فرزند داره میتونه حضانت بچشو بعد از هفت سالگی از خانمش بگیره؟

    پاسخ
  • منظورم ازدواج دوم بود و فرزند حاصل ازدواج اول رو میتونه از خانمش حضانت رو بگیره؟

    پاسخ
    • اسماعیل
      مرداد 20, 1401 04:35

      سلام وخسته نباشید یه سوال داشتم میخواستم بدونم که من با خانومم اصلا اخلاقمون جور نیست چون خانومم از مادرش حرف شنوی دارد و هرچی مشکل در زندگی دارم ریشه اش مادر خانومم هست و از انجایی که هم مادر شوهرم و هم خانومم شدیدا وسواس دارن و افسردگی شدید هم دارد و دخترم هم تقریبا 6 ماه دیگه هفت سالش تموم میش خواستم بدونم ایا اگر از دکترش نامه ای بگیرم که خانومم افسردگی شدید داره و امکان اینکه حمله عصبی بهش دست بده و اسیب به دخترم برسه ایا اگر من نامه ای از دکترش بگیرم امکانش هست که تاثیری در اینکه حضانت کامل دخترم رو به من بدند یانه و اینکه اگر من نخوام خانومم رو طلاق بدم و خانومم درخواست مهریه بده اگه من بخوام مهریه بدم و طلاقش ندمو خانومم حاضر نشه با من در زیر یک سقف زندگی کنه ایا باز هم دخترم رو بعد هفت سالگی باز هم دادگاه حضانتش و به من میده یا نه و یه سوال دیگه که الان بااین وضع گرانی سکه و حقوق های کم و وضع گرانی مملکت الان دادگاه چند ماه یه سکه مینویسه برای مهریه با تشکر ممنون میشم راهنمایی ام کنین

      پاسخ
  • سلام سن قانونی برای درخواست حضانت فرزند دختر ۷ سالگی هجری هست یا شمسی؟تشکر

    پاسخ
  • درود بر شما. خداقوت
    ممنون از مطالب جامع شما
    دختری دارم ۱۰ ساله که از سن ۴ سالگی مادرش از من جدا شد و حاضر به سرپرستی و نگهداری از فرزند نشد و تا به الآن هیچ پیگیری و تلاش و تماسی برای ملاقات نداشته. اما حالا بعد از گذشت شش سال است که به دنبال ملاقات با فرزند است. من ازدواج مجدد کردم و فرزندم با همسرم انس و وابستگی شدیدی داره و او را مادر خطاب می‌کند.
    و فرزندم آگاهی دارد که مادر اصلیش شخص دیگری هست اما نه اورا می شناسد و نه حتی اورا طلب کرده و اصلا تحت هیچ شرایطی حاضر به دیدار و ملاقات با مادر خود نیست.
    آیا دادگاه می‌تواند فرزندم را اجبار به ملاقات حضوری با مادرش کند و با احضار او به محکمه یا مرکز مشاوره بزور و بدون تمایل او، دخترم را وادار به دیدن مادرش بکنند حتی برای یک بار؟
    از راهنمایی شما بسیار سپاسگزارم…

    پاسخ
  • سایت خیلی خوبی دارید خدا خیرتون بده که زحمت کشیدید واین مطالب رو اماده کردید تا مردم مشکلاتشون رو بتونن حل کنن

    پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر،من یک دختر ۲۰ ساله هستم و پدر مادرم بخاطر اعتیاد پدرم میخوان از هم جدا بشن،آیا لازمه ک حتما زیر حضانت مادر یا پدر باشم؟آیا میتونم خودم مستقل زندگی کنم و مجبور نباشم ک زیر حضانت پدر یا مادر باشم؟

    پاسخ
  • سلام من۱۷ سالمه پدر مادرم ۵ ساله ا هم جدا شدن و هر دو ازدواج مجدد داشتن من با بابامو زن بابامو و پسرش و ۲ تا خواهرام زندگی میکنم ولی شرایطم خیلی سخته زن بابام خیلی اذیتم میکنه و باعث میشه کتک بخورمو نا حق تهمت میزنه من حتی اجازه گرفتن هزارتومن هم از بابام ندارم پسرشم خیلی اذیتم میکنه خواستم بدونم بعد اینکه به سن قانونی رسیدم و جدا شدم از پدرم ،پدرم موظفه بهم نفقه بده یا نه؟
    و اینکه من میتونم خواهرامو بیارم پیش خودم؟
    چون نمیتونم دوریشونو تحمل کنم یکیشون ۶ سالشه که خودم بزرگش کردم یکی دیکه هم ۱۰

    پاسخ
    • زخم خورده
      تیر 9, 1402 12:38

      عزیزم تو به سن قانونیی رسیدی که میتونی خودت تصمیم بگیری با مادر یا پدرت زندگی کنی اون خواهر 10 ساله هم همین طور میتونه خودش تصمیم بگیره ولی خواهر کوچیکت که 6 سالشه فکر کنم الان دیگه 7 سالش میشه اون حضانت تا 9 سالگی با پدره و باید دادگاه تشخیص بده که با کدوم زندگی کنه
      خرج و مخارج هر سه شما هم با پدره دادگاه پدر رو مجبور به دادن نفقه میکنه نگران نباش

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید