اثبات مالکیت زمین بدون سند

وکیل ملکی

4.7 / 5. تعداد رای: 10

اثبات مالکیت زمین بدون سند؟ اثبات مالکیت بدون قولنامه؟ اثبات مالکیت زمین کشاورزی بدون سند در این مقاله قصد دارم تا به عنوان وکیل ملکی و بنابر انتخاب شما کاربران محترم، به تفصیل به هریک از سؤالات فوق پاسخ دهم.

به عنوان یک وکیل ملکی باید به این نکته اشاره کنم که محتوای این مقاله با یک جلسه مشاوره برابری می کند؛ بنابراین تا انتها این مقاله را با دقت مطالعه کنید.

پیشگفتار

اگر یک ملک در اداره ثبت اسناد و املاک به ثبت نرسیده باشد، فاقد سند رسمی بوده و ممکن است که نقل و انتقال چنین ملکی برای طرفین با مشکلات بسیاری همراه باشد.

مقاله: اثبات مالکیت با سند اصلاحات ارضی

بنابراین اگر در مورد ملک مزبور که فاقد سند رسمی می باشد؛ اختلافی میان خریدار و فروشنده به وجود بیاید، شخصی که در این میان ذی نفع به شمار می رود، می تواند نسبت به طرح دعوای اثبات مالکیت اقدام کند.

مقاله: وکیل مشارکت در ساخت

چگونگی طرح دعوای اثبات مالکیت زمین بدون سند

یکی از پیچیده ترین دعاوی که در زمینه املاک در دادگاه ها مطرح می شود، دعوای اثبات مالکیت است.

برای طرح چنین دعوایی، خواهان و یا شخص ذی نفع باید با به همراه داشن تمام دلایل و مستندات مورد نیاز به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و دادخواستی به عنوان اثبات مالکیت زمین بدون سند تنظیم کند.

توجه داشته باشید که خواهان باید تمام مدارکی که بیانگر مالکیت و یا تصرف او در ملک مورد نظر است را ضمیمه دادخواست نماید.

پس از احراز مالکیت خواهان، دادگاه خوانده را ملزم به رفع تصرف از ملک مورد نظر می کند و این مورد را در حکم صادره بیان نموده تا از بروز اختلافات احتمالی دیگر جلوگیری نماید.

آیا اثبات مالکیت زمین بدون سند دشوار است

از آن جایی که برای اثبات چنین دعوایی سند رسمی وجود ندارد و به این دلیل که سند رسمی یکی از محکم ترین ادله ای است که توسط قانون دارای اعتبار بسیار زیادی محسوب شده و با توان اثباتی بالا در دادگاه مطرح می شود، ممکن است اثبات چنین مالکیتی در صورت در دسترس نبودن مدارک دیگر کمی دشوار به نظر برسد.

امّا جای نگرانی وجود ندارد و قانون در چنین مواقعی راه حل های دیگری از قبیل ارائه مبایعه نامه عادی و یا شهادت شهود را برای خواهان در نظر گرفته است.

اثبات مالکیت زمین بدون سند چگونه انجام می شود

مالکیت می تواند به روش های مختلفی به اثبات برسد و در مواقعی که مالکیت به صورت قهری و از طریق ارث منتقل شده باشد، نیازی به وجود هیچ گونه قرارداد و یا مبایعه نامه نیست.

در هنگام طرح دعوای اثبات مالکیت ملک، شخصی که مدعی مالکیت ملک مزبور است؛ باید از طریق سند رسمی، شهادت شهود و یا دلیل یا اماره تصرف، مالکیت خود را به اثبات برساند:

سند رسمی

یکی از راحت ترین روش ها برای اثبات مالکیت ملک آن است که سند مالکیت توسط مالک ارائه شود.

در چنین مواردی، به راحتی پرونده به نفع فرد مالک به اتمام می رسد و نیازی به ارائه ادله دیگر نیست.

شهادت شهود

در مواقعی که ملکی دارای سند رسمی و یا عادی نباشد، توصیه می شود که از شهادت شهود برای اثبات مالکیت ملک استفاده شود.

منظور از شهود، اشخاصی هستند که در گذشته مالکیت فرد خواهان بر ملک مورد نظر را دیده باشند و بتوانند این امر را در دادگاه نیز تأیید کنند.

اماره تصرف

بر اساس قانون، تصرف دلیل مالکیت است و شخص متصرف یک ملک، به عنوان مالک ملک مزبور شناخته می شود؛ مگر این که شخص دیگری با ارائه مدارک و اسناد قابل قبول، خلاف آن را ثابت کند.

در چنین شرایطی شخص متصرف برای تصرف خود نیاز به اثبات موضوعی ندارد و شخصی که این تصرف را انکار می کند، باید ادعای خود را به اثبات برساند.

هزینه دادرسی در دعوای اثبات مالکیت زمین بدون سند

در دعوای اثبات مالکیت زمین بدون سند، خواهان باید هزینه هایی از قبیل موارد زیر را بپردازد:

  •  هزینه ثبت دادخواست
  •  رونوشت دلایل و مستندات دعوا
  •  هزینه دادرسی

هزینه دادرسی در دعوای اثبات مالکیت زمین بدون سند با توجه به این که در چه حوزه ای مطرح می شود، متفاوت است و خواهان می تواند در مورد تعرفه آن از مرجع قضائی مربوطه پرس و جو نماید.

همچنین لازم است مطرح کنم که خواهان می تواند در حین رسیدگی به دعوا از دادگاه تقاضا نماید تا چنانچه حکم به نفع او صادر شود، هزینه دادرسی و سایر هزینه های دیگری که برای طرح دعوا متحمل شده است را از خوانده مطالبه نماید.

برای اثبات مالکیت زمین بدون سند به کجا مراجعه کنیم

دعوای اثبات مالکیت باید در دادگاه محل وقوع ملک، یعنی در جایی که زمین بدون سند مورد نظر در آن محل قرار دارد مطرح شود، حتی اگر خوانده در آن حوزه اقامت نداشته باشد.

بنابراین تمامی مدارک و مستندات به همراه دادخواست تقدیمی باید به این دادگاه ارائه شود.

پس از ارجاع پرونده به شعبه رسیدگی کننده، جلسه رسیدگی تشکیل می شود و در این جلسه، مدارک و مستندات مدعی مورد بررسی قرار می گیرد و در صورتی که حقانیت خواهان احراز شود، دادگاه رای بر اثبات مالکیت وی صادر می کند.

لازم است مطرح کنم که رای اثبات مالکیت، نیازی به صدور اجراییه ندارد و به محض قطعی شدن رای صادره، محکوم له به عنوان مالک رسمی ملک شناخته شده و می ‌تواند از حق مالکانه خود استفاده کند.

مدارک لازم برای اثبات مالکیت زمین بدون سند

برای بسیاری از کاربران این سؤال ایجاد شده است که مدارک لازم برای اثبات مالکیت زمین کشاورزی چیست؟

مهم ترین مدارکی که خواهان می تواند با تکیه بر آن ها ادعای خود که مبنی بر مالکیت زمین بدون سند است را به اثبات برساند، شامل موارد زیر هستند:

  • مدارک لازم برای اثبات مالکیت زمین بدون سند ، اثبات مالکیت زمین بدون سند ، اثبات مالکیت زمین کشاورزی بدون سند ، مدارک لازم برای اثبات مالکیت ، اثبات مالکیت زمین روستایی ، مدارک لازم برای اثبات مالکیت زمین کشاورزی ، گواهی مالکیت زمین ، اثبات تصرف مالکانه
    مدارک لازم برای اثبات مالکیت زمین بدون سند ، اثبات مالکیت زمین بدون سند ، اثبات مالکیت زمین کشاورزی بدون سند ، مدارک لازم برای اثبات مالکیت ، اثبات مالکیت زمین روستایی ، مدارک لازم برای اثبات مالکیت زمین کشاورزی ، گواهی مالکیت زمین ، اثبات تصرف مالکانه

    مدارک هویتی از قبیل شناسنامه و کارت ملی

  •  مبایعه نامه عادی
  •  تحقیقات محلی
  •  شهادت نامه کتبی
  •  وصیت نامه/ گواهی انحصار وراثت (در صورتی که ملک از طریق ارث به مالک رسیده باشد)
  •  تصویر مصدق رسید پرداخت وجه یا وجوه

نتیجه گیری

در این مقاله شما را با چالش هایی که در خصوص اثبات مالکیت زمین بدون سند وجود دارد، آشنا کردم و بیان کردم که چگونه می توان برای اثبات مالکیت چنین املاک و زمین هایی اقدام کرد.

بنابراین در صورتی که دلیل قطعی و محکم که همان سند مالکیت است، وجود نداشت می توان از ادله دیگر که در قانون پیش بینی شده است، استفاده کرد و محدودیت خاصی در این زمینه وجود ندارد.

امّا توصیه بنده به شما این است که در صورت امکان، از خرید و فروش املاک فاقد سند رسمی خودداری کنید و در هنگام تنظیم قولنامه نیز، حتما زمانی را برای انتقال و تنظیم سند رسمی از جانب فروشنده، در نظر بگیرید تا از بروز هر گونه مشکلات احتمالی در این زمینه جلوگیری نمایید.

در این مقاله سعی کردم تا آنجایی که عمومیت دارم به بررسی اثبات مالکیت زمین بدون سند بپردازم. در صورتی که به اطلاعات بیشتر و یا مشاوره حضوری در این زمینه نیاز دارید، می توانید جهت رزرو وقت مشاوره حضوری با ما تماس بگیرید.

گروه وکلای آسا وکیل:

مقاله ای که مطالعه کردید با زحمت فراوانی توسط تیم تولید محتوای آسا وکیل نگارش شده است، امید داریم که به این فرهنگ صحیح احترام گذاشته و از کپی کردن محتوا آن هم بدون ذکر منبع (آسا وکیل)، خودداری نمایید.

مقالات دعاوی ملکی:

آیا نظر و یا سؤالی در مورد این مقاله دارید؟

3 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • یک زمینی به مساحت ۱۴۰۰۰متر در تصرف من و پدر من بوده حدود ۴۰سال ولی هیچگونه مدرک و سندی نداریم ایا میشود برای چنین موردی از طریق قانون اقدام کرد؟ممنون میشم راهنمایی کنید،با سپاس

    پاسخ
  • با سلام خسته نباشید یک زمین از پدر بزرگمون داریم که پسر عموهام زمین تصرف کردن و عمه و عموهام در قید حیات نیستن ما با کلی تلاش و اثبات بر حق داشتن وراثت متاسفانه کارمون به‌ جای بند نشد پدر بنده زنده هستش با وجود اینکه پسر عموهام با وجود وارث اصلی که پدرم باشه زمین خریداری از برادر و خواهر خود خریداری کرده و ازش درخواست مدارک که بنام شما ثبت شده برامون بیارید که امتناع کردن ..حال ما باید چه کاری انجام بدیم ممنون راهنمایم کنید

    پاسخ
  • درود
    زمین هایی که پنجاه سال پیش توسط دولت و افراد تصرف شده رو چطوری میتونیم برگردویم
    ایا پروسه‌ی طولانی مدتی داره ؟
    ایا گرفتنش امکان پذیره

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید